renovatie en cpo
Gepubliceerd: 02-12-2004 Laatste update: 19-04-2019

In Nederland lopen meerdere initiatieven om panden in particulier opdrachtgeverschap te renoveren. De projecten variëren van de renovatie van woningen tot en met herbestemming van scholen, kantoren of fabrieken. In Rotterdam lopen momenteel twee projecten met renovatiepanden, waar de toekomstige eigenaren zelf een grote mate van inbreng hebben bij de uitwerking van hun woning. In beide projecten hebben de toekomstige eigenaren een rol als opdrachtgever bij het renoveren van de panden.

de dichterlijke vrijheid

Steunpunt Wonen, Architectenbureau Hulshof en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam hebben in Delfshaven een project van een tweetal oude gebouwen dat de prozaïsche naam 'De dichterlijke vrijheid' draagt. De toekomstige kopers kunnen de woningen in collectief verband geheel naar eigen inzicht en smaak ontwikkelen. De gebouwen zijn gelegen in de deelgemeente Delfshaven en bezitten nog grotendeels de authentieke uitstraling van het begin van de vorige eeuw. In beide gebouwen is een grote variatie aan woningtypes mogelijk: stadswoningen, woonwerkwoningen, ateliers, woongroepen, gestapelde maisonnettes of appartementen.

kopersvereniging

De individueel geïnteresseerden richtten samen een kopersvereniging op die als opdrachtgever fungeert voor de renovatie van de oude panden. De individuele leden van de vereniging kunnen in het verbouwplan hun ideale woning realiseren. Advies en ondersteuning van de kopersvereniging wordt in het plan opgenomen. De gemeente Rotterdam steunt het initiatief en stelt zo min mogelijk beperkende voorwaarden.

de Loper

Het andere project met 43 panden uit de jaren '30 heet 'de Loper' in Spangen en omvat maisonettes met koopprijzen van € 125.000 tot € 155.000. In het project De Loper worden in fasen 61 flexwoningen ontwikkeld. Een flexwoning is een vrij indeelbaar casco huis: een casco woning die is gebouwd over meerdere lagen zonder indeling, waarvan de binnenwanden en de plafonds met gipsplaten zijn afgewerkt en waarin de leidingen zijn weggewerkt. Dat biedt de koper alle ruimte om de woning geheel naar eigen wensen en inzichten in te delen: de woonkamer, de slaapkamers, eventuele bergruimten. Elk van deze flexwoningen biedt u oneindig veel mogelijkheden voor de eigen, specifieke woonwensen. Er zijn verschillende mogelijkheden bij de koop van zo'n vrij indeelbare woning: van een bijna kaal gebouwde casco woning tot een volledig afgebouwde woning en alles daartussen in.

Bron: Nationaal Dubo-Centrum