hypotheek, woningfinanciering
Gepubliceerd: 15-05-2014 Laatste update: 28-12-2018

Er is de laatste tijd veel te doen over de financiering van woningen in CPO-projecten. In een aantal projecten hebben banken en verzekeraars geweigerd hypotheken te verstrekken aan deelnemers aan CPO-projecten. Wat daarvan precies de oorzaak is, is ons niet bekend. Het vermoeden is dat in de betreffende projecten een aantal zaken niet goed geregeld was. ING verstrekt inmiddels helemaal geen hypotheken in CPO-projecten. In de Amsterdamse gemeenteraad zijn eind vorig jaar over dit onderwerp vragen gesteld aan de wethouder. De wethouder heeft daar vervolgens op gereageerd met het plan om een fonds in te stellen, een fonds dat met particulier geld de risicos van onverkochte woningen in CPO-projecten moet gaan afdekken.

Al met al is er een nogal onduidelijke situatie onstaan. Dat is vervelend, vooral voor iedereen die nu deelneemt aan een CPO-project of overweegt dat te gaan doen.

procesbegeleiding is eis

Obvion Hypotheken, een van de grote hypotheekverstrekkers in ons land, maakt nu aan die onduidelijkheid een einde. Obvion is bereid hypotheken te verstrekken in CPO-projecten, maar verbindt daaraan wel een aantal voorwaarden. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat het project goed georganiseerd wordt. Obvion eist daarom dat het project wordt begeleid door een ter zake kundige en ervaren adviseur. Omdat er de laatste tijd sprake is van een ware wildgroei in de sector, heeft Obvion een aantal bureaus geselecteerd die aan de gestelde kwalificaties voldoen. Dat zijn: De Regie (Amsterdam), Bouwen in Eigen Beheer (Eindhoven), Urbannerdam (Rotterdam), De Loods (Aarle-Rixtel) en KUUB (Groningen).

Meer informatie...