CPO Boekhuis, Amersfoort
Gepubliceerd: 20-09-2017 Laatste update: 04-02-2019

CPO Boekhuis

Het CPO-project Boekhuis, dat afgelopen week in Amersfoort werd opgeleverd, heeft een belangrijke maatschappelijke betekenis en is nu al spraakmakend. Behalve het feit dat het project middels collectief particulier opdrachtgeverschap werd ontwikkeld, kan het ook als een inspirerend voorbeeld dienen voor het transformeren van leegstaande gebouwen en voor het realiseren van eigentijdse vormen van seniorenhuisvesting. 

Nadat de bibliotheek van Amersfoort naar haar nieuwbouwlocatie aan het Eemplein verhuisd was, kwam het oude gebouw aan de Zonnehof leeg te staan. Het stenige plein waaraan het oude bibliotheekgebouw was gesitueerd werd gedomineerd door geparkeerde auto's en lag er daarna ondanks haar centrale ligging in de Kei-stad nog verlatener bij. 

bouwgroep

Een groep actieve senioren in de leeftijdsgroep tussen 60 en 80 jaar uit Amersfoort, die graag hun te ruime (eengezins)woning met tuin wilden verruilen voor een comfortabel en gelijkvloers appartement in het centrum van de stad, had samen met het Amersfoortse architectenbureau ZEEP plannen om het leegstaande gebouw te verwerven en te herontwikkelen tot een woongebouw. Toen de gemeente het in onbruik geraakte bibliotheekgebouw via een tender op de markt bracht, diende de initiatiefgroep het winnende plan in. 

De Regie

De groep schakelde vervolgens adviesbureau De Regie in om haar in haar rol als opdrachtgever gedurende het gehele ontwikkelingstraject te begeleiden. Op basis van een schetsontwerp van ZEEP en een plan voor de organisatie van het project van De Regie organiseerde de groep (inmiddels vereniging Boekhuis) in september 2014 een informatieavond voor belangstellenden. De belangstelling bleek enorm. De avond werd door 220 belangstellenden bezocht. 

Omdat in het toekomstige woongebouw maar ruimte was voor ongeveer 23 appartementen (en diverse gemeenschappelijke voorzieningen), werd door de vereniging een transparante, maar stikte inschrijvingsprocedure gevolgd om uit de grote groep belangstellenden een selectie te kunnen maken. 

koop

De geselecteerde groep belangstellenden werd lid van vereniging Boekhuis en de vereniging startte vervolgens voortvarend met het maken van een bouwplan. Na de afronding van het definitief ontwerp kocht de vereniging in april 2015 het bilbiotheekgebouw van de gemeente. De groep bedong daarbij dat de gemeente het verwaarloosde plein ook zou aanpakken. Een Amersfoorts Burgerinitiatief zette zich daar al langer voor in. De Regie begeleidde de vereniging bij de verwerving van het gebouw. 

De Regie begeleidde de vereniging daarna ook bij het maken van afspraken met het bouwbedrijf (Heilijgers Bouw uit Amersfoort), het sluiten van de individuele koop- en aannemingsovereenkomsten en bij het splitsen van het gebouw in appartementsrechten. Begin 2016 kon Heilijgers met de sloop- en verbouwwerkzaamheden starten.

oplevering Boekhuis

Het woongebouw dat in september jl. is opgeleverd heeft een prachtige, frisse uitstraling die een belangrijke kwaliteitsimpuls geeft aan de directe omgeving. De aanpak van het plein dat is omgevormd naar een stadsparkje, is ook bijna afgerond.