Verven 1
Gepubliceerd: 16-06-2021

Ga jij je huis verven? Wij vertellen je stap voor stap hoe je te werk moet gaan voor het beste eindresultaat! Voorbereiding Schilderwerk Afronding

Je huis verven stap voor stap uitgelegd

Ga jij verhuizen of wil je jouw huis van een uitgebreide make-over voorzien? Dan is het verven van je muren een niet te missen klusje. Als jij je woning gaat inrichten dan moet je dit immers wel afstemmen op de rest van je huis.

Heb jij echter geen ervaring met verven of schilderen? Geen zorgen, het is een flink klusje maar middels ons stappenplan kom je gegarandeerd tot een perfect eindresultaat.

Daarom vertellen wij je in dit artikel, stap voor stap, hoe je jouw woning kan verven.

 

Benodigdheden

Voor je begint heb je natuurlijk wel een aantal hulpmiddelen nodig die je waarschijnlijk nog niet thuis hebt liggen. Zorg er dan ook voor dat je de onderstaande tools in huis haalt voor je gaat beginnen.

 • Blik(ken) verf
 • Verfroller en verfkwasten
 • Verf bak
 • Roerstokje
 • Schilders tape
 • Optioneel: afdekdoeken om meubels en accessoires af te dekken
 • Optioneel: ladder om lastige plekken te kunnen bereiken

De meeste producten zijn verkrijgbaar in je lokale bouwmarkt of verfwinkel. Ook online kan je alles eenvoudig vinden en bestellen. Ben je nog op zoek naar verf? Je kan eenvoudig muurverf kopen via kleurenwaaier.nl. Filter en sorteer op basis van jouw wensen en je hebt al binnen enkele minuten de ideale verf besteld.

 

Voorbereiding

Heb je alle bovenstaande benodigdheden in huis? Dan kan je van start gaan met de voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom willen we nog even benadrukken dat je iedere stap goed doorneemt. Uiteindelijk heeft het altijd invloed op het eindresultaat.

 1. Reinigen en ontvetten – Het is ontzettend belangrijk dat de te schilderen oppervlakken goed schoon zijn. Hierdoor hecht de verf zich namelijk beter. Maak daarom altijd goed schoon voor je gaat beginnen, eventueel met een goede ontvetter of ander reinigingsmiddel.
 2. Egaliseren en afplakken – Verf hecht zich ook beter op een gladde en egale ondergrond. Dit betekent dat je het te schilderen oppervlak van tevoren wellicht moet schuren, ontkorrelen en plamuren. Zodra alles netjes egaal is kan je alle hoekjes en dergelijke afplakken met schilders tape.

 

Schilderwerk

Heb je alle voorbereidingsstappen doorlopen? Dan is het tijd voor het echte werk. Echter, voor je de verf gaat aanbrengen, dien je eerst nog een zogeheten primer of grondlaag aan te brengen. Bekijk de stappen hieronder!

 1. Primer/grondlaag aanbrengen – Een primer, ook wel grondlaag genoemd, zorgt er net als iedere andere voorbereidende stap voor dat de verf beter hecht. Ook zorgt de primer voor een mooi egaal én een duurzaam eindresultaat. Houdt er rekening mee dat primers afgestemd zijn voor bepaalde typen ondergrond, koop dus niet de verkeerde!
 2. Verf aanbrengen – Eindelijk is het tijd om de gewenste kleur aan te brengen. We willen hierbij nogmaals even benadrukken dat het écht belangrijk is dat je alle voorgaande stappen doorlopen hebt. Heb je dit gedaan, ga dan als volgt te werk:
  1. Schilder eerst de randen en hoeken.
  2. Schilder vervolgens in vlakken van ongeveer een vierkante meter, zet hierbij eerst verticale strepen om de muur.
  3. Schilder vervolgens horizontaal en tot slot verticaal tot alles is gedekt.

 

Afronding

Heb je alles netjes geverfd en is de hele muur van jouw ideale kleurtje voorzien? Haal dan zo snel mogelijk de schilders tape los. Als je dit laat drogen dan kan je de muur (of andere ondergrond) beschadigen.

Vervolgens kan je al je rommel opruimen en genieten van jouw nieuwe opgefriste huisje! Zoek je nog meer tips voor onderhoud of wellicht inspiratie? Klik op informatie en wij weten je alles te vertellen!

 

Verven 2

Verven 3