badkamer inrichten
Gepubliceerd: 09-01-2019 Laatste update: 30-01-2019

Veel mensen kiezen voor een badkamer waarin zij verschillen stijlen combineren, bijvoorbeeld meubels en accessoires die doorgaans in andere kamers staan. Zo krijgt de badkamer een huiselijke, warme sfeer. Ook worden mensen vrijer in hun keuze voor de afwerking van de wanden en de vloer.

huiselijke of strakke uitstraling?

Materialen als hout en glas worden afgewisseld met verschillende typen wand- en vloertegels. Maar of je nu kiest voor een huiselijke of strakke uitstraling, de verlichting is in beide gevallen sfeerbepalend. Je geeft je badkamer een bijzonder lichtaccent met sfeervolle spiegelverlichting van leestrips. Kies je voor een spiegel die ook over elektrische verwarming beschikt, dan heb je bovendien geen last meer van condens. 

Een vakman kan je adviseren over de tegels, de verlichting en het sanitair. Hij realiseert een badkamer voor je waarin je niet alleen aangenaam vertoeft, maar die ook gegarandeerd jaren waterdicht is. 

grootformaat tegels

Dankzij innovatieve productietechnieken heb je de mogelijkheid te kiezen voor grote en slijtvaste tegels die dunner zijn dan  ooit. Wat dacht je van 3 mm dikke paneel van 270 cm lang en 80 cm breed? Ooit een sensatie, nu draaien de meeste fabrikanten hun hand er niet voor om. Deze tegels zijn door en door gebakken en onder extreme druk geperst. Ze worden aangeboden als volkeramische tegels of porellanato. Klasse PEI III en hoger is geschikt voor badkamers. Met PEI-klasse wordt de mate van slijtvastheid aangegeven. Voordeel van ongeglazuurde tegels is dat slijtage nauwelijks zichtbaar is. Wil je natuursteen in je badkamer? Kiest dan een gepolijste versie die goed bestand is tegen kalkvorming. 

Een groter formaat tegels betekent niet dat een vakman sneller kan betegelen. Vanwege het grote gewicht en formaat, worden de tegels namelijk doorgaans met twee personen geplaatst. Zij moeten exact waterpas werken, want een iets schuin geplakte tegel valt direct op. De verplicht vlakke ondergrond verlangt bovendien tweezijdig lijmen. Kortom, extreme formaten stellen stevige eisen aan het vakmanschap. 

verwarming in de badkamer

Een designradiator die tevens dienst doet als handdoekrek is populair. Maar schots en scheef hangende handdoeken ontsieren de badkamer als snel. U kunt als hoofdverwarming van de badkamer ook kiezen voor snel opwarmende elektrische vloerverwarming, die echter wel aardig wat energie verbruikt. Maar met een klokthermostaat kunt u dit verbruik flink beteugelen. 

onderhoud van ongeglazuurde tegels

Heb je gekozen voor ongeglazuurde tegels, neem dan het onderhoudsadvies van de vakman ter harte. Vooral vetvlekken zijn hardnekkig. Leveranciers bieden gecombineerde vet-, was- en vuiloplossers voor ongeglazuurde tegels en natuursteen. Je kunt de tegels en natuursteen ook preventief behandelen. Vraag de vakman om een passend advies. Je voorkomt kalkvorming deels door na het douchen na te spoelen met koud water. Want koud water laat minder hechtend kalk achter dan warm water. De vakman maakt tussen de tegels meestal cementgebonden voegen. Gebruik daarom bij het reinigen van tegels en voegen liever geen zure antikalkproducten. 

lekker veilig badderen

De badkamer is na de trap de gevaarlijkste plek in huis. Jong en oud maken regelmatig een uitglijder. Je kunt de risico's terugbrengen door een badkamer te realiseren met voldoende beweegruimte, antislipmaatregelen en handgrepen op strategische plekken. Laat de handgreep in de douche en op de badrand plaatsen, dat zij de plekken waar je er het meeste profijt van hebt. Een inloopdouche valt te verkiezen boven een douchebak met een instaprand waarover je kunt struikelen. Is een douchebak toch de beste oplossing van je? Steeds meer leveranciers bieden bakken met een bijzonder lage rand aan. 

tips voor de kleine badkamer

  • Kies liever voor een royale douche dan voor een kleine douche in combinatie met een krap bad
  • Een grote wastafel met veel aflegruimte is handiger dan twee te kleine wastafels
  • Zorg dat de vloer zo veel mogelijk vrij blijft. Daardoor oogt de badkamer grote en wordt het schoonmaakwerk eenvoudiger
  • Overweeg grootformaat tegels, want hoe minder voegen, hoe rustiger de uitstraling
  • Een bad voor het raam maakt het ramen zemen lastig. Plaats het bad liever op een andere plek.  

houd grip op de kosten

Maak eerst een ontwerp van de badkamer waarin je al je wensen verwerkt en bereken dan de kosten. Vervolgens kan je op je gemak bepalen wat meer en minder prioriteit heeft.