stompe deuren en opzetdeuren
Gepubliceerd: 10-01-2019

Je huis krijgt meer sfeer met de nieuwe generatie binnendeuren. Ook met een binnendeur kan je je ideeën over je interieur vormgeven. Want deuren bepalen mede de uitstraling en sfeer van je huis. 

stompe deuren en opdekdeuren

Je kunt het verschil maken door te kiezen voor de stompe deur. Vroeger zaten in de meeste woningen stompe deuren. Maar omdat decennia geleden steeds sneller moest worden gebouwd vanwege de woningnood, werden (en dat gebeurt nog steeds) nieuwbouwwoningen vaak van opdekdeuren voorzien.

stompe deur of opdekdeur?
verschil tussen een stompe deur (links) en een opdekdeur 

De reden: opdekdeuren kun je sneller afhangen. De uitstekende rand valt namelijk over het deurkozijn en camoufleert zo de naad tussen de sponning en de deur. Hierdoor kan je aan de naad niet zien of de deur zuiver haaks in het kozijn hangt. 

 

stompe deur, chique uitstraling

De stompe deur valt geheel in de sponning van het deurkozijn, waarbij de naad wél zichtbaar is. Bij deze deur valt het dus direct op of hij wel of niet vakkundig is afgehangen. Het afhangen van een stompe deur kost meer tijd. Vandaag dat vooral duurdere woningen met deze deuren worden opgeleverd. Het gevolg is dat mensen deze deur als een luxe deur zijn gaan waarderen. Wie zijn huis een chiquere uitstraling wil geven, kiest dan ook voor een stompe deur. 

betere geluidsisolatie

De stompe deuren zijn doorgaand ook van een betere kwaliteit en dempen geluiden uit een andere ruimte beter. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stompe deur in een houten kozijn zonder bovenlicht. Deze lange deur doet een woonkamer meteen hoger lijken. Wil je geen lange deur, dan kan je een vakman een spiegelstuk laten maken. Dat is een bovenpaneel in dezelfde uitvoering als de deur. 

grote collectie binnendeuren

Je kunt kiezen uit vele varianten kant-en-klare binnendeuren. Maar je kunt een vakman ook een deur geheel volgens je wensen laten maken. Wellicht is het de moeite waard om je oude binnendeuren te laten opknappen en verfraaien. 

deurbeslag

Besteed ook aandacht aan het deurbeslag, zoals de deurkrukken en de deurscharnieren. Want het beslag kan door zijn uitstraling een deur maken of breken. 

tip!

Je kunt een stompe deur laten afhangen met deurscharnieren die zichtbaar blijven. Een fraaie, maar iets duurdere oplossing is het verdekte scharnier. Dit scharnier wordt verdiept in de deur en in het kozijnhout vastgezet. Als je de deur sluit zie je alleen de deur en het kozijn.