beregeningssystemen
Gepubliceerd: 13-01-2021

Bomen en planten kunnen niet zonder water, maar dat wist je natuurlijk al. Met een beregeningssysteemzullen je bomen, planten en gazon altijd genoeg water krijgen om te groeien en bloeien. Zo’n systeem is gemakkelijk aan te leggen, terwijl het ook betaalbaar en betrouwbaar is. In alle gevallen zal een beregeningssysteem zorgen voor een optimale beregening. Dit kun je bovendien helemaal zelf regelen. Dit doe je namelijk door een computer te koppelen aan het systeem. Door dit te doen kun je zelf bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang je tuin beregend wordt. Zo stel je een beregeningssysteem samen.

Drie soorten sproeiers

Het beregeningssysteem van SummerRain heeft in totaal drie verschillende soorten sproeiers. Ze kunnen toegepast worden in combinatie. Eerst heb je een gazonsysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van pop-up sproeiers. Ook een bordersysteem is mogelijk, border sproeiers worden hiervoor ingezet. Druppelaars worden juist gebruikt bij het druppelsysteem. Bij een normale waterdruk kun je op één buitenkraan 45 druppelaars, 15 bordersproeiers of 1 tot 2 pop-up sproeiers aansluiten. Dit kun je ook combineren, bijvoorbeeld 1 pop-up sproeier en 7 bordersproeiers.

Verbinding vanuit een waterpunt

Je hebt nu de tuin uitgetekend met de sproeiers. Het is dan zaak om ze te verbinden vanuit een waterpunt. Je doet dit met behulp van leidingen, spaghetti slangen en koppelstukken. Voor de leidingen en slangen wordt geadviseerd om altijd rekening te houden met tien tot vijftien procent extra. Door dit te doen zul je altijd genoeg leiding hebben. Verbind eerst de sporeires met elkaar richting een waterpunt. Reken vanuit de leiding hoeveel meter spaghetti slang je nodig hebt om de druppelaars en micro sproeiers aan te sluiten. Ook moet je het aantal borderpijpsets uitrekenen. Voor iedere micro sproeier zul je zo’n set nodig hebben. Bepaal vervolgens welke koppelstukken je nodig hebt. Hiermee kun je de leidingen en slangen met elkaar verbinden.

Beregeningscomputer

Het open- en dichtdraaien van een kraan kost weinig moeite. Toch is het beter om een beregeningscomputer in te zetten. Dit zal echt je sproeisysteem vervolmaken. Hiermee kun je namelijk vooraf instellen wanneer er gesproeid wordt. Met een beregeningscomputer kun je maximaal vier zones aansturen. De zones gaan één voor één aan met behulp van een elektronisch kleppensysteem. Per zone is het bijvoorbeeld mogelijk om 2 pop-up sproeiers en 5 micro sproeiers te laten functioneren. Met zo’n computer zul je niet zelf om 5 uur ‘s ochtends uit bed hoeven om het systeem aan te zetten.