zonnepanelen
Gepubliceerd: 24-12-2021

Tegenwoordig kiezen veel bewoners van nieuwbouwhuizen voor zonnepanelen bij de bouw van hun woning of op een later moment. Omdat nieuwbouwhuizen over het algemeen al duurzamer worden gebouwd met goed geïsoleerd glas, kunststof kozijnen en goede isolatie in spouwmuren, vloer en dak, zijn zonnepanelen hierop een uiterst goede toevoeging om je energielabel nog verder naar beneden te brengen, wat weer gunstig is als je je woning ooit wilt verkopen. Hieronder de redenen om te kiezen voor zonnepanelen bij nieuwbouw.

Waarom kiezen voor zonnepanelen bij nieuwbouw?

Zoals hierboven beschreven hebben nieuwbouwwoningen meestal al een gunstig energielabel richting het meest duurzame energielabel A. Toch zijn ook dan zonnepanelen nog een aanrader om op je woning of schuur te leggen. Behalve dat je je huis nog duurzamer maakt, zorg je voor lagere stroomkosten per maand en na ongeveer acht jaar heb je de kosten van zonnepanelen er uit. Hierna is dus alle stroom die je opwekt vanuit je zonnepanelen pure winst op je stroomrekening. Tot slot is je huis ook aantrekkelijker om te verkopen als er zonnepanelen op je dak liggen. Zeker voor kopers die enorm bezig zijn met duurzaam leven en wonen.

Zonnepanelen kosten en terugverdientijd

De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen bedragen minimaal 5.000 euro. Dit bedrag is dus gemiddeld na acht jaar terugverdiend. Het is zeker een forse investering en je moet het geld wel kunnen missen, maar het laten plaatsen van zonnepanelen is dus zeker lonend op meerdere vlakken. Voor de zekerheid kun je ook nog checken of er in jouw gemeente of wellicht landelijk op dat moment een subsidie geldt op zonnepanelen, zodat je wellicht geld kunt besparen. De algemene regel bij het laten plaatsen van zonnepanelen is dat de BTW teruggevraagd kan worden via de Belastingdienst. Ook dit kan al gauw honderden euro’s schelen en is zeker de moeite waard om te checken. Een gespecialiseerde zonnepanelen installateur kan je hierbij adviseren. Zonduurzaam is een gecertificeerd en ervaren zonnepanelen installateur die graag adviseert bij de aanschaf van zonnepanelen.

Waarop letten bij aanschaf van zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, is het wenselijk om een bedrijf te laten kijken naar de zonnepanelen die optimaal geschikt zijn voor jouw dak. Niet alleen qua materiaalsoort, maar ook qua ligging om een optimale energieopbrengst te kunnen genereren. Laat je hier vooraf uitgebreid over informeren, want behalve dat de kwaliteit van de zonnecellen in de zonnepanelen belangrijk is, is dat ook de hoek/ligging op jouw dak. Is de kwaliteit van de zonnecellen niet optimaal, dan zal dat, naast dat het maandelijks zorgt voor minder energieopbrengst, er ook voor zorgen dat de zonnecellen niet optimaal werken of er wellicht al solderingsverbindingen hebben losgelaten, waardoor sommige zonnecellen ongemerkt al helemaal niet meer werken. Dit is alleen te checken met specialistische apparatuur en niet met het blote oog. Het beste is dus om te kiezen voor een ervaren en specialistisch bedrijf dat werkt met kwalitatief hoogwaardig gereedschap, materiaal en deskundig personeel.

 

Laat je dus vooraf uitgebreid informeren, vergelijk kosten van zonnepanelen, vraag verschillende offertes op, bekijk reviews over erkende bedrijven en maak vervolgens een keuze welk bedrijf de zonnepanelen op jouw nieuwbouwhuis mag gaan leggen. Nogmaals, het is eenmalig een forse kostenpost, maar zonnepanelen op je nieuwbouwwoning laten leggen is altijd een verstandige investering.