Verzekering huis
Gepubliceerd: 20-10-2022

Heb jij een bod op een woning gedaan en is deze geaccepteerd? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhuizen. Omdat het belangrijk is ervoor te zorgen dat je op voorhand alles goed hebt geregeld, is het zaak dat je begint met het direct afsluiten van de juiste verzekering. Op het moment dat je het huis namelijk hebt gekocht, is het van jou en ben jij verantwoordelijk op het moment dat er schade ontstaat door wat voor reden dan ook. Omdat het belangrijk is dat eventuele kosten voor schade worden vergoed, is het goed te weten welke verzekeringen je als huiseigenaar eigenlijk allemaal nodig hebt. Om je een idee te geven, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 

De opstalverzekering

Wanneer jij een huis hebt gekocht met de financiële hulp van een geldverstrekker middels een hypotheek? Dan ben je verplicht je huis te verzekeren met een opstalverzekering. Deze verzekering kun je eenvoudig bij Alpina afsluiten en dient ervoor dat je bent verzekerd tegen schade door brand of eventuele schade door natuurinvloeden. Belangrijk is wel om te weten dat niet alle schade wordt vergoed. Op het moment dat er een aardbeving is of dat er opzettelijke schade wordt toegebracht, valt dit niet onder je opstalverzekering en dien je deze kosten uit eigen zak te betalen. De kans op een aardbeving is natuurlijk minimaal, maar het is wel goed te weten dat deze vorm van schade buiten de dekking valt.

 

Verzeker je inboedel

Naast het feit dat een opstalverzekering verplicht is bij een koophuis, geldt dit voor een inboedelverzekering niet. Toch is het wel van belang dat je er eentje afsluit, want alle spullen die in huis staan er verplaatsbaar zijn vallen namelijk niet onder je opstalverzekering, maar onder de inboedel. Hierbij moet je denken aan meubels, televisie, wasmachine of droger. Op het moment dat je schade hebt aan je inboedel, kun je dit op deze verzekering verhalen. Het is daarom dus ook verstandig om deze beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Zo voorkom je namelijk dat ze kunnen gaan vingerwijzen over eventuele schade die al dan niet bij de één of bij de ander geclaimd dient te worden.

 

Tot slot

Zowel de opstal- als de inboedelverzekering zijn de twee belangrijkste verzekeringen die jij als huiseigenaar af dient te sluiten. Huur je een huis, dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering en dient de huurder zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Uiteraard zijn er naast deze twee verzekeringen nog allerlei andere verzekeringen die je als huiseigenaar kunt afsluiten, maar deze hebben meer betrekking op het financiële aspect die kan worden geraakt door externe invloeden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een woonlastenverzekering. Mocht je om wat voor reden dan ook je baan verliezen en je hypotheek niet meer kunnen betalen, dan kan dit middels deze verzekering worden gecompenseerd. Zo ontvang je een soort uitkering, waarmee jij de hypotheek maandelijks kunt betalen. Dit zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn dat je de vast lasten niet meer kunt betalen en tot overmaat van ramp misschien zelfs wel het huis moet verkopen.