
Steeds vaker zien we dat wanneer mensen gaan verbouwen er gekozen wordt om afscheid te nemen van de traditionele radiatoren en over te stappen op vloerverwarming. Vloerverwarming is een geweldige toevoeging, biedt comfort en helpt ook om de energiekosten te verlagen. Je kunt vloerverwarming laten leggen, maar ook als je zelf aan de slag wilt gaan is het zeker te doen! Wel zijn er een paar dingen waar je aan moet denken voordat je begint. We gaan je op weg helpen!
Kies het juiste systeem
Voordat je kunt beginnen met het leggen van vloerverwarming moet je eerst kiezen welk type vloerwarming je wilt installeren. Er zijn 2 hoofdtypes: elektrische en watergedragen vloerverwarming. Elektrische systemen zijn over het algemeen makkelijker te installeren en daardoor ideaal voor kleinere ruimtes of tijdens een renovatie. Watergedragen systemen worden meestal gekozen voor grotere ruimtes en nieuwbouw. Ze vereisen dan ook iets meer voorbereiding in kennis in vergelijking met elektrische systemen. Neem deze kennis mee in het maken van je keuze, zodat je zeker weet dat je de vloerverwarming zo efficiënt mogelijk gaat kunnen gebruiken.
Het legplan
Eén van de belangrijkste stappen bij het aanleggen van vloerverwarming is het maken van het legplan. Je moet niet alleen bedenken waar de verwarmingsbuizen of kabels komen, maar ook rekening houden met andere elementen, zoals muren en keukenkasten. Hier moet je namelijk geen vloerverwarming onder plaatsen om inefficiëntie of zelfs oververhitting te voorkomen. Je kunt een legplan vloerverwarming van Vloerverwarming Direct vergelijken om zo het beste legplan voor jouw woning te kiezen.
Isolatie
Niet elke vloer is geschikt om vloerverwarming op te plaatsen. Vloeren van hout hebben bijvoorbeeld een veel lagere warmtegeleiding dan beton. Dit houdt in dat het de warmte dus veel minder effectief kan verspreiden in de ruimte. Controleer of de ondervloer waarop je de vloer wilt leggen hier wel goed voor is. Vergeet ook niet om rekening te houden met goede isolatie op de ondervloer. Het zou zonde zijn als de warmte van de vloerverwarming verloren gaat door slechte isolatie.
Test het systeem grondig
Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch gebeurt het vaak genoeg dat deze stap overgeslagen wordt. Zorg altijd dat de vloerverwarming en het complete systeem goed getest worden voordat de vloerafwerking aangebracht wordt. Als de definitieve vloer er eenmaal op ligt en het blijkt dat de vloerverwarming niet goed werkt, moet de vloer weer opgebroken worden, wat je natuurlijk niet wilt. Door het systeem vooraf goed te testen en eventuele fouten te herstellen, weet je zeker dat alles goed functioneert en kun je een dure fout voorkomen.