Whitepress
Gepubliceerd: 27-05-2024

Heb je een leuke kluswoning gekocht, of ben je gewoon bezig om je huis te verduurzamen? Dan komt isolatie al heel snel om de hoek kijken. Handige klussers hoeven echt niet alles uit handen te geven aan een professional. Maar alles zelf doen is ook niet altijd even handig. We helpen je op weg.

Dakisolatie gemakkelijk zelf aan te brengen

Wie een relatief gemakkelijke klus zelf wil gaan doen, kan eenvoudig starten met dakisolatie. Hiervoor zorg je voor isolatiematerialen met een hoge Rd-waarde en deze maak je vast tegen de (schuine) kant van je dak. Hierna werk je dit af met bijvoorbeeld gipsplaten, en je hebt een belangrijke bron van warmteverlies weggewerkt. Via het dak ontsnapt namelijk relatief veel warmte, omdat warme lucht altijd omhoog gaat. Je zult ook merken dat het ‘s zomers minder warm wordt op de bovenverdieping. Heerlijk!

Vloerisolatie is zelf te doen

Het isoleren van de vloer is een klus die al iets lastiger wordt dan het dak, maar dat komt met name door de bereikbaarheid. Als je een flinke kruipruimte hebt is het uiteindelijk wel goed te doen. Wat je nodig hebt zijn dampwerende folie en goed isolerend materiaal. Op internet zijn verschillende instructies te vinden hoe dit aangebracht moet worden. Het komt er op neer dat de vloer van isolatie wordt voorzien en de bodem van de kruipruimte ook van een dampwerende folie. Deze wordt soms ook onder de vloer vastgemaakt, als een soort hangende laag. Verschillende isolatiefabrikanten hebben hele instructievideo’s voor je klaarstaan.

Spouwmuur wordt al moeilijker

Het isoleren van de spouwmuur is niet per sé moeilijk, maar wel lastig zonder de benodigde apparatuur. Tenzij de spouwmuur vrij toegankelijk is, maar daar gaan we niet vanuit. Wanneer het gaat om na-isoleren heb je serieuze munitie nodig aan apparaten. De isolatiekorrels moeten, vermengd met wat lijm, in de spouwmuur worden geblazen. De benodigde apparatuur is meestal niet zomaar ergens voorhanden en dat maakt dit een lastige klus om zelf uit te voeren.

Kozijnen en beglazing vervangen: laten doen!

Wil je in jouw woning de kozijnen vervangen, bijvoorbeeld door kunststof kozijnen? Dan is het niet aan te raden om dit zelf te gaan doen als je geen kaas gegeten hebt van deze klussen. Het inmeten is een secuur werkje en het plaatsen van de kozijnen is uiteindelijk ook zeker niet gemakkelijk. Beter zoek je een goede leverancier van kunststof kozijnen, die zal dit project naar volle tevredenheid voor je uitvoeren. Je wilt toch, na afronding van de klus, uiteindelijk niet nog in de tocht zitten? Zou zonde zijn van de tijd en het geld.