Dtch Digitals
Gepubliceerd: 14-05-2024

Zelf een huis bouwen, het is een ambitie die lang niet iedereen heeft. Maar als je dit plan hebt dan is het natuurlijk uitermate bevredigend als het je nog lukt ook. Wil je zelf een huis bouwen, dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Trek voor het hele project minimaal twee jaar uit. Je begint met het vinden van een kavel waar je mag bouwen, het (laten) ontwerpen van een huis en daarna kan de bouw starten. Bedenk welke onderdelen van de bouw je zelf wilt doen en welke je wilt uitbesteden. Het heien van palen voor je huis is bijvoorbeeld een klus die je echt beter aan een vakman kunt overlaten.

Casco afbouwen

Wil je het iets minder basic aanpakken dan kun je ook een casco laten bouwen en de afbouw zelf doen. Het voordeel is dat je dan sowieso niet afhankelijk bent van het weer. Het huis is dan ‘dicht’ en je kunt dus zomer en winter doorgaan met het bouwen van de woning. Pak het project kamer voor kamer aan, op die manier houd je overzicht. Als je van de hak op de tak springt is de kans groot dat niets af komt en dat je uiteindelijk de moed verliest omdat je niet meer weet wat je het eerst moet aanpakken. Welke vertrekken je afbouwt hangt ook af van hoe snel je in het huis wilt wonen. Als dat zo snel mogelijk is dan zijn een keuken, badkamer, toilet, slaapkamer en woonkamer natuurlijk als eerste aan de beurt. Heb je meer tijd dan ligt het meer voor de hand om het huis etage voor etage af  te bouwen.

Gebruik het juiste gereedschap

Een huis bouwen is geen kleinigheid. Je hebt hiervoor uiteraard het juiste gereedschap nodig. Gelukkig zijn er veel gereedschappen die je werk een stuk makkelijker maken, zoals  schroefcompressoren en persluchtinstallaties. Deze kun je in bepaalde gevallen ook huren voor de tijd dat je ze nodig hebt. Dat geldt ook voor een bouwsteiger. Deze heb je zeker nodig als je aan de buitenzijde van het huis werkzaamheden verricht. Een ladder gebruiken is zeker niet aan te raden. Dit kost veel extra tijd en is bovendien verre van veilig. In de bouw wordt nergens meer gewekt met ladders maar altijd met een gecertificeerde steiger.

Waar koop je betrouwbare bouwmachines?

Apparaten voor de bouw koop je bij een erkende leverancier. Kijk bijvoorbeeld op de website van Kaeser Nederland. Zij hebben verschillende apparaten en machines die zeker goed van pas kunnen komen bij de bouw van een huis. Let er op als je gaat bouwen dat je ruim op tijd een aansluiting voor stroom regelt. Het stroomnet in Nederland zit op veel plaatsen vol. Het kan dus zijn dat je op een wachtlijst terecht komt en dat het nog geruime tijd duurt voordat er een stroomaansluiting is. Een dieselgenerator is een optie, maar dit mag lang niet altijd vanwege de uitstoot van stikstof.