Thumbnail
Gepubliceerd: 28-05-2008 Laatste update: 18-11-2018

In Krimpen aan den IJssel zijn bijzondere vrije kavels uitgegeven. Iedere kavel wordt uniek bebouwd door particuliere opdrachtgevers, toch staan de kavels gewoon zij-aan-zij zoals ieder ander rijtjeshuis. Rede voor andere mensen om niet aan het avontuur te beginnen. Voor de familie de Graaff ging echter een droom in vervulling.

Eigen huis bouwen was altijd droom

Rinus en Anneke de Graaff waren niet vanaf dag één enthousiast over het project. “Het viel in het begin een beetje tegen,” vertelt Rinus. “Ik droomde altijd van een eigen huis bouwen, maar zag dan iets vrijstaands voor me. Toen we gingen kijken, bleken de kavels zo ruim en de prijs van de grond zo gunstig dat we er op door zijn gegaan. Heel relaxed van ’we zien wel’. Gaandeweg werden we enthousiaster.”

Geen vrijstaande woningen

Voor veel mensen was het wel een reden om af te haken. In eerste instantie kwamen er vierhonderd belangstellenden op af. Toen bleek dat er geen vrijstaande woningen gebouwd konden worden, schreven er uiteindelijk maar dertig in.

Rijwoning geen bezwaar

Voor Rinus wegen de nadelen van een rijtjeshuis niet zo zwaar. “Het perceel is 21 meter diep en ruim zeven meter breed. Dat is nog heel erg ruim. Bovendien hebben onze huizen eigen zijmuren. We kunnen herrie maken wat we willen.”

Zitten in de vensterbank

“Ik droomde altijd van een vensterbank waar ik net als in een Amsterdams grachtenpand in kon zitten. Dat krijg ik nu.” Voor Anneke is dit het grote voordeel van het laten ontwerpen in een eigen huis. “Dit is veel speelser en alles waar ik ooit van droomde zit nu in mijn huis.”

Samen een aannemer

De bouwput begint al steeds meer op een huis te lijken. Familie de Graaff heeft samen met vier buren één aannemer ingeschakeld. Wel hebben ze ieder een eigen architect om hun specifieke wensen te vertalen in het ontwerp. “De spannendste dag was toen de biedingen van de aannemer bekend zou worden. Zou het allemaal betaalbaar zijn?” zegt Rinus. Annekes glimlach laat zien dat het mee is gevalen. “Met de architect hebben we ons huis laten ontwerpen met alles er op en eraan, dan konden we altijd nog dingen weglaten.” Ook Rinus kijkt tevreden. “We konden zelfs meer doen. Ik kan je verzekeren dat we op die dag een glaasje hebben gedronken.”

Samenwerking architect bood voordelen

Voor Anneke en Rinus was het de eerste keer dat ze een huis gingen bouwen. “Gelukkig hadden we een architect. Ons referentiekader is je eigen huis, die van vrienden en familie. Dat is toch heel beperkt. Zo’n architect weet veel meer. Er komt bijvoorbeeld bij ons een trap in van 1 meter dertig breed. Ik wilde graag dat het ruimtelijk was, maar dat je dat kan realiseren met zo’n trap, bedenk je niet zelf.”

Bron: AD 23 mei 2008