waterwoningen stadswerven Dordrecht
Gepubliceerd: 17-09-2014 Laatste update: 16-02-2024

De Gemeente Dordrecht startte op 25 oktober 2017 met de uitgifte van vijf kavels voor waterwoningen. De prijzen voor de kavels varieerden van € 140.720,- tot € 153.200,- inclusief ligplaats voor een bootje. De gemeente nam alle kosten voor de aanleg van de steiger en de aansluitingen voor het ponton voor haar rekening.

eb en vloed

Het is voor het eerst in Nederland dat er woningen werden gebouwd die onder invloed staan van eb en vloed.

“Een mooiere plek om op het water te wonen, is nauwelijks denkbaar. Drijvend wonen precies zoals jij dat wilt. Dit is echt een mooie kans”, zegt wethouder Rinette Reynvaan, portefeuillehouder zelfbouw.

scheepvaartverleden

De kavels maken deel uit van de nieuwe wijk Stadswerven. De wijk verrijst op de plek waar eens de scheepvaartindustrie hoogtij vierde. Aan die periode herinnert nog de Biesboschhal, die nu aan de kunstenaars van DordtYart onderdak biedt. Ook de kraanbaan ligt er nog. Die wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. Kortom, Stadswerven wordt zeker geen alledaagse wijk.

"Zowel de zelfbouwwoningen die eerder in de verkoop gingen als de nieuwe waterwoningen zullen bijdragen aan het beeld van een levendige en gevarieerde wijk", verwacht wethouder Piet Sleeking.

Om de nieuwe wijk direct met het centrum te verbinden komt er een voetgangers- en fietsbrug.

zelfbouw

Grenzend aan de locatie voor de waterwoningen verwezenlijkten 16 zelfbouwers hun droomhuis. Niet ver daar vandaan bouwde projectontwikkelaar OCW zijn eerste woningen. De woningen zijn inmiddels opgeleverd.

Ook de waterwoningen vallen in de categorie zelfbouw. Er werd per waterkavel een paspoort opgesteld dat aangeeft wat er mogelijk is en waarmee je als zelfbouwer rekening moet houden.