tiny houses
Gepubliceerd: 22-04-2020 Laatste update: 24-04-2020

Een fenomeen dat in Nederland steeds meer aandacht krijgt is het tiny house. Het fenomeen is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar zelfs al hele dorpen met tiny houses bestaan. Een ding is zeker: als je voor een tiny house kiest moet je creatief zijn met ruimte.

Wat is een tiny house?

Van oorsprong wordt met tiny house geen fysieke woning bedoeld. In de Verenigde Staten is het begrip gegoten in de zogenaamde tiny house movement. Het is allereerst een filosofie waarbij de vraag centraal staat hoeveel ruimte een mens eigenlijk nodig heeft om een leefbaar leven te creëren. Heb je dus werkelijk een huis nodig met veel oppervlakte? De tiny house movement giet deze filosofie in een kleine en meestal verplaatsbare woning waar je gezond kunt leven, die milieuvriendelijk is en die je toch dusdanig kunt inrichten dat de kleine behuizing geen barrière vormt. De Amerikaanse tiny house movement is overgeslagen naar Nederland: Tiny House Nederland. Tiny House Nederland geeft de volgende beschrijving aan een tiny house: een huis met een vloeroppervlak van maximaal 50 m² met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en dat staat op een al dan niet tijdelijke fundering of op wielen.

Eenvoudig en minimalistisch leven

Veel mensen die voor een tiny house kiezen, beseffen dat de huidige wijze van leven en wonen niet aansluit bij hun wensen en ideeën. In een westerse samenleving is het hebben van een grote woning en veel spullen vaak een doel op zich. Met een tiny house kies je juist voor het tegenovergestelde. Een eenvoudig leven met zo weinig mogelijk spullen. De focus wordt verlegd van het genot om spullen te bezitten naar het opdoen van levenservaringen en hebben van sociale contacten.

Goedkoop wonen

De meeste woningeigenaren besteden soms tot wel 50 procent van hun inkomen aan vaste woonlasten. Het grootste gedeelte hiervan is de hypotheek. Een Tiny House is vele malen goedkoper. Een lening aanvragen is soms nog wel nodig, maar voor reguliere tiny houses, die tussen de € 25.000,- tot € 35.000,- kosten, kan ook gespaard worden. Dan is een lening aanvragen helemaal niet meer nodig en is het huis direct je eigendom. Met een klein oppervlak verbruik je sowieso al weinig energie, maar dit kun je ook tot een minimum beperken. Op een tiny house kunnen zonnepanelen geplaatst worden, zodat je zoveel mogelijk zelfvoorzienend wordt.

Gemakkelijk zelf te bouwen

Veel eigenaren van een tiny house hebben hier hun project van gemaakt. Zij kopen dus geen kant en klaar tiny house, maar bouwen deze helemaal zelf. Dit kan ook gemakkelijk, want een tiny house is vrijwel altijd van hout gemaakt, een gemakkelijk bewerkbaar materiaal. Wanneer een Tiny House op wielen staat is er ook helemaal geen fundering nodig.

(image by Harry Strauss from Pixaby)