schade
Gepubliceerd: 29-09-2022 Laatste update: 14-11-2023

Al ben je nog zo’n handige doe-het-zelver, je kunt niet overal verstand van hebben. Bovendien heb je ook niet altijd de juiste uitrusting beschikbaar om alle werkzaamheden aan je huis zelf te kunnen uitvoeren. Het onderhouden of repareren van het dak is daar een mooi voorbeeld van. Niet alleen vereist dit specifieke kennis van zaken, ook krijg je te maken met het veiligheidsaspect, omdat je op grote hoogte moet werken. Daar komt bij dat het allemaal net iets nauwer luistert dan de dingen die je binnenshuis doet. Het dak moet immers weerbestendig zijn om blijvende schade aan je huis te voorkomen.
 

Waterschade

Als het dak lekt, zul je daar al snel grote problemen door ondervinden in de rest van het huis. Het water zoekt altijd zelf zijn weg naar beneden en dat leidt tot waterschade die grote financiële gevolgen kan hebben. Je kunt dan maar beter snel een dakdekker inschakelen die de problemen snel en doeltreffend voor je verhelpt. Een expert op dit gebied weet immers precies hoe een lekkage het beste kan worden verholpen. Met de juiste materialen en de juiste knowhow is de klus meestal snel geklaard.
 

Inspectie

Natuurlijk is het beter om in dit geval preventief te handelen. Als er al sprake is van lekkage, ben je in feite al (veel) te laat. Laat het dak periodiek door een dakdekker inspecteren. Zo weet je zeker dat je zelf niets over het hoofd ziet en zorg je ervoor dat je met een veilig gevoel verder kunt. De oorzaak van een lekkage op het dak kan namelijk liggen in beschadigde dakbedekking, maar er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een lek in de schoorsteen of een verstopte dakgoot.
 

Onderhoud

Goed onderhoud is voor alles belangrijk, het dak vormt daar zeker geen uitzondering op. Denk hierbij niet alleen aan het periodiek vervangen van de dakbedekking, maar ook aan het verwijderen van groene aanslag en mossen. Ga je hiervoor zelf het dak op? Of laat je dit liever uitvoeren door een professional die precies weet wat er moet gebeuren en die ervaring heeft met het werken op daken?
 

Apparatuur

Zwakke plekken in een dakconstructie, die mogelijk in de nabije toekomst tot lekkage kunnen leiden, zijn niet altijd met het blote oog te zien. Hiervoor heb je speciale apparatuur nodig, waar je meestal zelf geen verstand van hebt. Een dakdekker kan dit snel regelen.