Tiny Houses, Marjolein Jonker
Gepubliceerd: 25-04-2019

TinyFindy is een digitaal platform voor vraag en aanbod van kleine huisjes voor permanente bewoning, percelen die geschikt zijn om te bewonen met een klein huisje en producten die kunnen worden gebruikt in een Tiny House. In december 2017 ging TinyFindy van start, op 5 mei bestaat het platform 500 dagen en ruim 500 Tiny House liefhebbers per dag weten hun weg naar de site te vinden.

Tiny Houses populair

Initiatiefnemers Marjolein Jonker en Marcel van Mierlo kijken vol vertrouwen naar de toekomst van klein wonen in Nederland. “We werden al direct na de start volop benaderd door deelnemers en dat is gelukkig zo gebleven, het aantal aanbieders en bezoekers blijft maar groeien.” zegt Tiny House ambassadeur Marjolein Jonker met gepaste trots. De eerste maanden was er al ruimte voor Tiny Houses en percelen, maar de enthousiaste platform pioniers hadden snel in de gaten dat er meer gegadigden zijn om de site te gebruiken. Tiny House liefhebber Marcel van Mierlo: “Er blijkt ook behoefte te zijn om Tiny House installaties, interieurproducten en bouwmaterialen aan te bieden op onze site. Je vindt er nu net zo makkelijk een off-grid klein huisje op wielen als zonnecollectoren of waterfilters.”

Alles over klein wonen

Marjolein en Marcel zorgen ervoor, dat de site altijd aantrekkelijk is. Het aanbod wisselt voortdurend en twee keer per maand plaatsen ze een actuele blog. Marcel zegt: “We schrijven over alles wat op dat moment belangrijk kan zijn voor zowel de aspirant als de doorgewinterde Tiny House liefhebber. We geven uitleg over de regelgeving, de trends in de klein wonen markt, ontwikkelingen in andere Europese landen, nieuwe ontwikkelgebieden en percelen en ga zo maar door.” Abonnees kunnen zich (gratis) inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief. Marjolein vertelt: “We hebben ruim 2600 abonnees. Een veelgelezen en gewaardeerd item is het overzicht van alle open dagen bij Tiny House bewoners. Soms is dat één huisje, maar inmiddels kun je ook op bezoek bij Tiny House dorpjes. Zoals Tiny House Alkmaar waar ik zelf woon, of Kleinhuizen in Nieuwegein.”

Winactie om 500-daagse bestaan te vieren

Om haar 500-daagse bestaan te vieren houdt TinyFindy een win-actie: onder de mensen die zich in de maand mei op de gratis TinyFindy nieuwsbrief abonneren worden vijf ‘tiny’ verassingspakketten ter waarde van € 28,- verloot. De winnaars worden per e-mail op de hoogte gesteld. Je vind het inschrijfformulier onderaan de homepage op www.tinyfindy.nl

Toekomstplannen Tiny Houses

Toekomstplannen hebben de twee meer dan genoeg. “We willen de site nog meer body geven. Iedere Tiny House liefhebber zou er iets van zijn of haar gading moeten kunnen vinden. Dus het aanbod mag lekker verder groeien.” Een nieuw project voor TinyFindy is het Tiny House register. Marjolein: “Aspirant Tiny House bewoners die op zoek zijn naar een woonlocatie weten graag waar nieuwe initiatieven en woonmogelijkheden ontstaan. Ik heb een overzicht gemaakt van alle initiatieven in Nederland en houd dat bij. Wanneer je je in het register inschrijft voor maar € 10,-- per jaar, ontvang je van mij nieuwsberichten voor de provincies waar je wilt gaan wonen. In de toekomst willen we het register gaan combineren met TinyFindy. Alles voor de Tiny House pionier op één plek.”

Meer over Marjolein en Marcel

Onder de naam ‘Marjolein in het klein’ heeft Marjolein Jonker landelijke bekendheid gekregen als een van de eerste Nederlandse Tiny House pioniers. Marjolein woont sinds mei 2016 in haar eigen zelfvoorzienende Tiny House in Alkmaar en schrijft over haar belevenissen op haar blog Marjolein in het klein. Ze is oprichter en projectleider van stichting Tiny House Nederland en functioneert als ambassadeur en gezicht van de Tiny House beweging in Nederland. Marjolein geeft lezingen en (online) workshops over Tiny Houses en is geregeld te zien in de media waar ze de Tiny House beweging en een minimalistische levensstijl promoot.

Met het kennisplatform ‘LEVEN in Tuinen.nl’ introduceerde Marcel in 2013 het eerste dynamische podium voor kleine, innovatieve en duurzame gebouwtjes in Nederland. Hij is bouwkundig ingenieur, heeft een vaste rubriek in Klein Wonen Magazine en schrijft tweewekelijkse blogs op LEVEN in Tuinen over de wereld van klein wonen en leven, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. Voor vakblad Bouwtotaal publiceert Marcel maandelijks artikelen en columns over kleinschalige innovaties en trends, voorzien van aansprekende gerealiseerde projecten. Zijn twee boekjes ‘Slim ruimtegebruik, ruimte-innovatie op de vierkante mm’, bundelen ieder 20 nationale en internationale voorbeelden van wonen en werken op klein oppervlak.