Thumbnail
Gepubliceerd: 27-11-2007 Laatste update: 15-11-2018

Roombeek valt in de prijzen

Wethouder Bleeker nam afgelopen vrijdag uit handen van minister Cramer de Gouden Piramide aan, de jaarlijkse prijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Bleeker: “Wooncorporaties en particulieren hebben grote vrijheid gekregen om in Roombeek hun droom te realiseren. Dit is een voorbeeld in Nederland.” Een groot deel van de wijk is gebouwd met particuliere opdrachtgevers.

Daadkrachtig projectbureau

De slotconclusie van het juryrapport is lovend. “Zelden werd er bij het opbouwen van een wijk stedenbouwkundig zoveel geprobeerd. Alles begon met het instellen van een daadkrachtig projectbureau direct ín de wijk. Vervolgens werd een veelheid aan ideeën tot ontwikkeling gebracht: de introductie van verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap, de openbare ruimte kreeg een centrale plaats, een geraffineerd systeem van beeldregie werd ontwikkeld, er werd plaats gemaakt voor belangwekkende architectuur en de 'inweving' van nieuwe culturele voorzieningen.”

De Rijksprijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een boek met de beste inzendingen van de prijsronde. Het geld wordt waarschijnlijk weer in de wijk gestoken. “We moeten er nog over nadenken, maar ik denk wel dat het zoiets wordt,” zegt Bleeker.

Bron: TC Tubantia 25 november 2007