Thumbnail
Gepubliceerd: 01-11-2006 Laatste update: 19-04-2019

In de huidige cultuur van zelfexpressie en individualisme is de bewoner nog steeds onmondig. In de grootschalige projecten in de steden moet de architect enkel het casco en de gevel van de woning ontwerpen. De gebruiker moet zelf de indeling kunnen bepalen, aldus John Habraken, de eerste decaan en oprichter van de faculteit bouwkunde, op een symposium ter ere van het vijftigjarige bestaan van de TU Eindhoven. "De architect moet de gebruiker zien als klant."

Pleidooi voor prefab inbouw                                                                                                               

"We moeten naar een inbouwindustrie waarbij drie man binnen drie weken de hele binnenkant van een woning kunnen veranderen," aldus Habraken. "Dat kan met materialen en systemen die nu al op de markt beschikbaar zijn."
Om dit voor elkaar te krijgen pleit Habraken voor een prefab inbouw. "Bewoners moeten uit een database eenvoudig hun inbouw kunnen kiezen en direct de prijs van hun keuze zien. De software zet de bestelling vervolgens om naar een pasklare opdracht voor de aannemer."
Financieel gezien moeten de bewoners van inbouwwoningen gelijk worden gesteld aan huisbezitters. "Met een vorm van belastingvoordeel kan gestimuleerd worden dat ook huurders investeren in hun woning. Dan ligt er een markt voor het oprapen vergelijkbaar met de autoindustrie."

Open bouwen

Het open bouwen zoals dit concept ook wel wordt genoemd heeft de afgelopen tijd grotere bekendheid verkregen door de solids in Amsterdam. 

Bron: Cobouw 6 juli 2006