24WEB
Gepubliceerd: 07-04-2025

Bij een verhuizing komt altijd van alles op je af. Verhuisdozen, adreswijzigingen, internet dat geregeld moet worden en natuurlijk… energie. Je wilt toch niet in je nieuwe huis staan zonder stroom of verwarming? Gelukkig is het afsluiten van een energiecontract vaak sneller geregeld dan je denkt, zolang je het maar niet vergeet. In Nederland is het namelijk verplicht om een energieleverancier te hebben. Heb je dit niet, dan kan de netbeheerder je afsluiten waardoor je dus helemaal geen stroom en gas meer hebt.

Vergelijk verschillende aanbieders

Het maakt niet uit of je nu naar een oude woning verhuist of een splinternieuwe woning laat bouwen. Het is altijd slim om energiecontracten te vergelijken. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt. Zeker nu tarieven flink kunnen verschillen, is het zonde om daar niet even naar te kijken. Kies je voor een variabel contract energie, dan kun je iedere maand overstappen. Kies je voor een vast contract, dan zit je vast aan een contract van vaak 1 of 3 jaar.

Verhuizen is het moment om te kiezen

Heb je al een energiecontract? Dan stopt dat niet zomaar bij een verhuizing. Veel mensen denken dat het vanzelf ophoudt, maar helaas. In de meeste gevallen loopt het gewoon door. Zeg je het contract te vroeg op? Dan kan je energieleverancier een boete rekenen. Alleen als je naar je eerste nieuwe woning verhuist, hoef je hier niet over na te denken. Dan kun je direct een contract afsluiten voor jouw nieuwe stek.

Nieuwbouwwoning? Regel je energie op tijd

Bij een nieuwbouwwoning loopt het nét even anders. Vaak heeft de aannemer tijdens de bouw al voor een aansluiting gezorgd en krijg je automatisch een EAN code, die je nodig hebt om een contract af te sluiten. Zorg dat je niet te laat bent met regelen, want het verwerken van je aanvraag kost altijd wat tijd. Je wilt tenslotte niet op de dag van de sleuteloverdracht in een koud huis staan. Tip: noteer op die dag ook meteen de meterstanden samen met de aannemer of verkoper en zet er allebei een handtekening onder. Zo is alles netjes vastgelegd.

Wat betaal je eigenlijk?

Energiekosten bestaan uit verschillende onderdelen. Vaste leveringskosten betaal je altijd. Variabele kosten hangen af van hoeveel gas en stroom je daadwerkelijk verbruikt. Daarnaast betaal je netbeheerkosten voor het transport van gas en stroom en daar bovenop komen nog de overheidsheffingen. Je kunt kiezen voor een enkel of dubbel tarief. Heb je een slimme meter? Dan kan een dubbeltarief interessant zijn, vooral als je veel stroom verbruikt tijdens daluren.

Hoe werkt het afsluiten van een energiecontract?

Het regelen van een energiecontract is gelukkig geen hogere wiskunde. Meestal hoef je maar een paar gegevens in te vullen, zoals je postcode, huisnummer en een inschatting van je verbruik. Daarna kies je een contract dat bij jou past en je bent klaar. Bij veel leveranciers kan dit gewoon online in een paar minuten. Mocht het toch ineens snel moeten, dan kun je vaak ook een spoedaanvraag doen.