24WEB
Gepubliceerd: 10-06-2024

Heb je een huis gekocht, of wil je een huis gaan kopen? Dan is het goed om kennis te hebben van de verschillende duurzame toepassingen in huizen. Alleen op deze manier ben je in staat om het huis en de duurzaamheid hiervan op waarde te schatten. 

Heb je al een woning gekocht? Dan kun je ons advies gebruiken om je huis verder te verduurzamen en geld te besparen. 

We behandelen geen standaard adviezen zoals isolatie en dubbelglas. We gaan er eigenlijk vanuit dat dit soort zaken allemaal al geregeld zijn. We bespreken verder gaande duurzame oplossingen zoals: zonnepanelen, warmtepompen, airco’s en laadpalen.

Verduurzamen met zonnepanelen

Als je het huis al geïsoleerd hebt en er zit dubbelglas in de woning, dan zal de volgende stap zonnepanelen zijn. Zonnepanelen bieden vele verschillende voordelen, waaronder:

  • Besparing op de energierekening
  • Stijging van de woningwaarde
  • Toename van het energielabel
  • Groene stroom zonder CO2 uitstoot (alleen bij productie zonnepanelen)
  • Voordelig salderen met de salderingsregeling

Het is aan te raden om eerst voldoende zonnepanelen te plaatsen, gelijk aan je huidige stroomgebruik. Pak je stroomgebruik van de laatste 3 jaar en neem het hoogste getal. Deze hoeveelheid stroom in kWh wil je opwekken met zonnepanelen voor het beste rendement.

Probeer dus je huidige stroomgebruik te dekken en probeer zo weinig mogelijk terug te leveren. De reden hierachter is dat je in Nederland minder geld terug krijgt voor stroom, dan wanneer je het moet inkopen. Woon je in Drenthe, Groningen of Friesland? Dan kun je vrijblijvend advies inwinnen bij Zonnepanelen Noord. Dit is één van de grootste installateurs uit het Noorden en ze kunnen je verder helpen met zonnepanelen, maar ook met warmtepompen, airco’s, laadpalen, thuisaccu’s en meer. 

Woning verwarmen met een warmtepomp

In Nederland begint de hybride warmtepomp steeds populairder te worden. Het biedt een mooie tussenoplossing voor mensen die graag willen verduurzamen, maar ook nog niet volledig van het gas af willen. Hier zijn een aantal redenen waarom de hybride warmtepomp een goede keuze is:

  • Kosten: het is relatief goedkoop. Voor €6000 tot €8000 heb je een hybride warmtepomp al geïnstalleerd en werkend. Dit is aanzienlijk goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp die begint bij €10.000 maar kan oplopen tot €25.000.
  • Subsidie: voor de hybride warmtepomp kun je subsidie aanvragen wat gemiddeld neerkomt op een éénmalig bedrag van €2.500. Het precieze bedrag kun je vinden op de meldcode lijst op de subsidiepagina ISDE bij de RVO.
  • Minder gas verbruiken: met een hybride systeem kun je tot 70% van het gasverbruik in de woning verminderen. De warmtepomp verwarmt de woning het merendeel van de tijd op elektriciteit.
  • Groene stroom: de groene stroom van zonnepanelen kan gebruikt worden om de woning praktisch gratis te verwarmen met de warmtepomp.
  • Ook nog op gas: De CV ketel blijft bestaan naast de warmtepomp. Als het buiten echt koud wordt kan de woning ook op gas verwarmd worden. 

Dit maakt een hybride warmtepomp een geschikt systeem voor Nederland. Je kunt zoveel mogelijk energie besparen met een warmtepomp, terwijl je het huis warm kunnen houden tijdens strenge winterdagen. Het werkt samen met je huidige centrale verwarming en ook voor minder goed geïsoleerde woningen biedt dit uitkomst.  

Verwarmen met een duurzame airco

Je kunt ook een duurzame airco laten installeren om de woning te verwarmen op basis van elektriciteit. De duurzame airco bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. 

Het handige van een duurzame airco is dat je voordelig kunt verwarmen op elektriciteit. Gemiddeld kost het 1 kWh per uur om een ruimte te verwarmen. Ook bij de duurzame airco kun je de groene stroom van zonnepanelen gebruiken om te verwarmen. Tegelijkertijd kun je met dezelfde binnenunit ook de ruimte koelen. Hecht jij ook veel waarde aan een koele ruimte tijdens warme zomerdagen? Dan kun je hiermee beide doelen bereiken. 

De airco wordt voornamelijk gebruikt in woningen met een mindere isolatie. De duurzame airco kan op hoge temperaturen verwarmen, waardoor ook ruimtes met mindere isolatie goed warm worden. 

Het biedt ook uitkomst als je voornamelijk één of meerdere ruimtes warm wilt houden, maar het hele huis niet altijd verwarmd hoeft te worden. Hang de airco op in de ruimtes en verwarm hier voornamelijk mee. Zet de centrale verwarming alleen aan als het buiten vriest.

Laadpaal en een elektrische auto

Als je nog verder wilt verduurzamen kun je een laadpaal laten installeren door ZPN Duurzaam. Dit is natuurlijk niet direct een verduurzaming van het huis zelf. Maar het ligt wel in het verlengde door het bidirectioneel laden. 

Allereerst kun je met een laadpaal de elektrische auto aan huis opladen. Hierdoor hoef je geen geld meer te betalen aan benzine en stoot je ook nog eens minder CO2 uit. De groene stroom van de zonnepanelen kan ook gebruikt worden voor de auto, waardoor je praktisch gratis rijdt. Tegelijkertijd hoef je de auto niet meer duur op te laden aan de kant van de weg en hoef je niet eindeloos te zoeken naar een plekje. Je hebt nu het gemak van een laadpaal aan huis, die altijd klaar staat om je auto op te laden. 

Nu de connectie met de verduurzaming van het huis. Als een laadpaal bidirectioneel kan laden, dan kan de accu van de elektrische auto gebruikt worden als thuisaccu. De accu kan dan geladen en ontladen worden op basis van slimme software.

Dit wordt voornamelijk handig als de salderingsregeling wordt afgebouwd en mensen ook daadwerkelijk hun eigen stroom moeten opslaan.

Voor nu bespaar je op kosten wat je normaliter zou betalen voor benzine. De goedkopere stroom aan huis ten opzichte van de prijs langs de kant van de weg. Gecombineerd met het gemak van de laadpaal aan huis. Dit levert voldoende voordelen op ten opzichte van de lage investering die nodig is.