kunststad
Gepubliceerd: 23-10-2007 Laatste update: 22-12-2022

Kunststad in voormalige hal scheepswerf

Op het NDSM terrein in Amsterdam-Noord wordt de eerste overdekte kunststad van Nederland gebouwd. Een voormalige loods op de scheepswerf biedt onderdak aan een stad van kunstenaarswoningen. Het casco van de stad werd ontworpen door Dynamo Architecten, maar de invulling lag in handen van de kunstenaars.

“Het liefst hadden de vrijdenkers alles zelf gedaan, maar door de strenge brandveiligheidseisen van de gemeente Amsterdam, moesten wij ingeschakeld worden,” aldus Peter de Bruin van Dynamo Architecten.

Stad met stop gemaakt

Het gigantische complex van 20.000 m2 valt nauwelijks te compartimenteren in units van 1000 m2 zoals het Bouwbesluit voorschrijft. De oplossing werd gevonden in het rookvrij maken van de vluchtroutes. “Je kunt zeggen dat we een stad hebben gemaakt met een stolp erop. Door gaten in die stolp – het dak van de loods -  te maken kan de rook snel worden afgevoerd,” legt De Bruin uit.

Casco's worden zelf afgebouwd

In het complex worden de casco woningen gebouwd. Deze worden daarna verder ontwikkeld / afgebouwd door de kunstenaar. Het zwart stalen frame – de “archistructuur” - is drie lagen hoog en met beton afgevuld. Binnen dit frame heeft de kunstenaar vrij spel voor een creatieve invulling. De Bruin: “Elke week word ik weer verrast door iets nieuws. De kunstenaars leggen al hun ziel en zaligheid erin.”

Bron: Cobouw 11 oktober 2007