Hypotheker
Gepubliceerd: 26-04-2023 Laatste update: 10-01-2024

Het verduurzamen van je huis is belangrijk om verschillende redenen. Het is natuurlijk goed voor het milieu, maar kan daarnaast ook leiden tot besparingen op energiekosten, een comfortabelere en gezondere leefomgeving en een stijging van de waarde van je huis. Wat zijn de beste energiebesparende maatregelen en hoe kun je ze financieren? In dit artikel lees je er alles over.

 

Energiebesparende maatregelen

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt nemen in je woning, maar de effectiviteit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de locatie van je huis, het type woning en de huidige energie-efficiëntie van je huis. Over het algemeen zijn dit de meest effectieve maatregelen:

  • Dakisolatie: Een groot deel van de warmte in je huis gaat verloren via het dak, vooral als je dak niet geïsoleerd is. Dakisolatie kan ervoor zorgen dat je huis beter warmte vasthoudt, wat kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en kostenbesparingen.
  • Muurisolatie: Muurisolatie is een andere belangrijke maatregel die je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken. Dit kan de warmte vasthouden en vocht buiten houden, wat kan helpen om je huis comfortabeler te maken en de energierekening te verlagen.
  • Zonnepanelen: Zonnepanelen kunnen helpen om je huis van elektriciteit te voorzien en kunnen een goede investering zijn op de lange termijn, omdat ze kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening. De exacte besparingen hangen af van de grootte van het systeem, de hoeveelheid zonlicht en de tarieven die je betaalt voor elektriciteit.
  • Dubbele beglazing: Het vervangen van enkel glas door dubbel of triple glas kan helpen om warmteverlies te voorkomen en geluid buiten te houden. Hierdoor wordt je huis comfortabeler en bespaar je energie.

 

Verduurzaming financieren

Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van een woning te betalen:

  • Spaargeld: Natuurlijk kun je ervoor kiezen om spaargeld te gebruiken om de woning te verduurzamen. Door gebruik te maken van spaargeld voorkom je dat de maandelijkse hypotheeklasten toenemen of dat je te maken krijgt met rente op een lening. Het nadeel is dat het spaargeld niet meer beschikbaar is voor andere doeleinden.
  • Hypotheek verhogen: Heb je overwaarde op je woning? Dan is het vaak mogelijk om je hypotheek te verhogen en daarmee geld voor de verduurzaming te lenen. Een voordeel hiervan is dat de rente op een hypotheek vaak lager is dan op een persoonlijke lening. Let op: hierdoor nemen de maandelijkse hypotheeklasten wel toe.
  • Energiebespaarlening: De Energiebespaarlening is een lening speciaal bedoeld voor het financieren van energiebesparende maatregelen in en aan een woning. Deze lening heeft een relatief lage rente en kan worden afgesloten bij het Nationaal Energiebespaarfonds.
  • Subsidies: Sommige gemeenten en provincies bieden subsidies of leningen aan voor het verduurzamen van woningen. Het is dus de moeite waard om te onderzoeken of er in jouw regio subsidies beschikbaar zijn.

Het is verstandig om de verschillende financieringsopties goed te vergelijken en te kiezen voor de optie die het beste past bij jouw financiële situatie en wensen.