de Bloesemboog
Gepubliceerd: 13-05-2024

Je hoort het steeds vaker: een tuin klimaatbestendig inrichten. Maar wat houdt dat nou precies in? Een klimaatbestendige tuin is een tuin die tegen een stootje kan wanneer het erg heet is of wanneer het langdurig regent. Juist wanneer je een nieuwbouw tuin aanlegt, heb je volop mogelijkheden om je tuin klimaatbestendig in te richten!

Zorg voor een goede hemelwater opvang

Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van één of meerdere regentonnen, aangesloten op je regenpijp(en). Of je kiest voor infiltratiekratten, die het regenwater ondergronds opslaan voor hergebruik in droge periodes. 

Kies de juiste planten

Kies voor planten voor je tuin die goed tegen droogte kunnen, maar het ook redden in natte periodes.  Laat je goed informeren over welke planten het goed doen in jouw bodem. Een tuinontwerper met veel plantenkennis kan je daarbij helpen. 

Kies de juiste bestrating

Maak de juiste keus in tegels en bestrating. Je kunt ervoor kiezen alleen bestrating aan te brengen daar waar het nodig is, bijvoorbeeld voor je terras of als tuinpad, en verder de tuin zoveel mogelijk ‘groen’ te laten. Hiermee voorkom je dat er in hete periodes veel hitte wordt vastgehouden, zowel overdags als ’s-nachts. Dit zorgt voor een aangenamer tuinklimaat. En wanneer het veel regent, helpt waterdoorlatende bestrating te voorkomen dat je tuin onder water staat.   

Beschutting tegen felle zon

In hete periodes kiezen we vaak voor zonneschermen of parasols, maar je kunt er ook voor kiezen één of meerdere mooie bomen te plaatsen. Een boom werkt als een airconditioner; de temperatuur onder een boom is al snel 5-10 graden koeler tijdens een hittegolf. Er is ontzettend veel keuze aan bomen, laat je goed informeren over welke boom het beste bij jouw bodem en in jouw tuin past. 

Water als wateropvang en verkoeling

Een wadi is een kuil in je tuin die in natte periodes onder water staat en voorkomt dat andere delen in je tuin te nat worden. Daarnaast heeft water een verkoelend effect. Er is tegenwoordig veel keus in beplanting voor in een wadi, er zijn o.a. mooie bloemenmengsels te koop die van een wadi een natuurlijke oase maken. 

Automatisch druppelsysteem

Bij de aanleg van je nieuwe tuin kan je ervoor kiezen een druppelsysteem aan te leggen. Dit systeem leg je bij de wortels op de bodem van je borders aan, de planten worden direct bewaterd zodat er nauwelijks water verdampt. Dit is veel efficiënter dan een sproeisysteem, waarbij veel (kostbaar) water verdampt. Er zijn veel geavanceerde systemen verkrijgbaar, die je met behulp van een app kunt aansturen. 

Wil je (meer) advies over hoe je je tuin klimaatbestendig in kunt richten? Twijfel dan niet om (vrijblijvend) contact met mij op te nemen, ik kan je verder helpen om van je nieuwe tuin een groene oase te maken. Kijk hiervoor op www.debloesemboog.nl