Smart Home
Gepubliceerd: 29-04-2022

Vandaag de dag zijn er enorm veel verschillende Smart Home-apparaten te verkrijgen. Toch zijn lang niet al deze apparaten op de juiste manier beveiligd. Dit maakt het voor hackers mogelijk om de apparaten te hacken en persoonlijke informatie te stelen. Om dit te voorkomen hebben we hier een aantal tips opgesteld die je helpen om je Smart Home-apparaten goed te beveiligen.

 

Vermijd goedkopere merken

Een van de eerste tips die we je kunnen geven is het vermijden van de goedkopere merken. Dit zijn vaak kleinere merken die willen profiteren van de verschillende ontwikkelingen in de Smart Home-markt. Om hier een graantje van mee te pikken brengen zij snel apparaten op de markt. Bij deze kleinere merken wordt een stuk minder aandacht gehecht aan de veiligheid. Koop je deze apparaten in vergelijking met de duurdere merken, dan lever je dus ook veel in op het gebied van veiligheid.

Update je apparaten

Een tweede tip die we je kunnen geven is het updaten van je apparaten. Fabrikanten die regelmatig updates uitbrengen, hebben hier vaak ook veiligheidsupdates in meegenomen. Dit zijn niet alleen prestatieverbeteringen, maar ook het dichten van kleinere veiligheidslekken behoort tot de mogelijkheden. Nadat dit gedaan is, zal de fabrikant na verloop van tijd deze updates online plaatsen.

Voor hackers is het mogelijk om deze updates te bekijken en te zien welke veiligheidslekken gedicht zijn. Consumenten die de apparaten niet hebben geüpdate, hebben dus nog steeds dit veiligheidslek. Hier kunnen hackers vervolgens van profiteren, waardoor je als consument een groot risico loopt. Om dit te voorkomen moet je altijd je apparaten updaten.

Gebruik een VPN

Een derde mogelijkheid is het gebruiken van een VPN op je apparaten. We adviseren daarbij om een VPN te installeren op je router. Dit zorgt er namelijk voor dat alle apparaten die gebruik maken van deze router beter beschermd zijn tegen hackers. Bij het gebruik van een VPN wordt niet alleen je data versleuteld verzonden en ontvangen, het zorgt er ook nog eens voor dat hackers niet kunnen achterhalen waar je je bevindt. Op die manier ben je een stuk beter beschermd tegen hackers.

Wachtwoorden updaten

Op het gebied van wachtwoorden hebben we een drietal tips die je kunt gebruiken. Allereerst adviseren we om bij je router geen gebruik te maken van het fabriekswachtwoord dat door de fabrikant is ingesteld. Dit is vaak een wachtwoord dat op verschillende apparaten gebruikt wordt. Hierdoor is het voor hackers ook een stuk gemakkelijker om dit wachtwoord te achterhalen.

Een tweede tip met betrekking tot wachtwoorden is het gebruiken van een uniek wachtwoord voor elk apparaat. Op die manier hebben hackers niet direct toegang tot al je apparaten als ze onverhoopt één van je wachtwoorden weten te ontcijferen. Het is daarbij te adviseren om je wachtwoorden op een veilige plek op te slaan. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een wachtwoordmanager gebruiken.

En een laatste tip die we hebben is het regelmatig wijzigen van je wachtwoorden. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat een hacker er met je wachtwoorden vandoor gaat. Je kunt er daarbij voor kiezen om bijvoorbeeld een wachtwoordmanager te gebruiken die een uniek en volledig willekeurig wachtwoord voor je samenstelt. Op die manier bevat het wachtwoord voldoende unieke tekens en zijn ze op geen enkele manier aan jou te relateren.

 

Kortom, er zijn dus voldoende maatregelen die je kunt nemen om jezelf beter te beschermen tegen hackers. Het beveiligen van je Smart Home met wachtwoorden, updates, een VPN en de apparaten gebruiken van bekende leveranciers zijn slechts enkele goede tips.