flat als energiecentrale
Gepubliceerd: 03-11-2020

Duurzaamheid is al jarenlang een hot topic. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in veel andere landen is men druk bezig om te verduurzamen. Ook de huizenmarkt moet eraan geloven. Zo hebben Amerikanen in Philadelphia de flatgebouw van de toekomst gemaakt. Althans, zo zien zij het. Het heet de Front Flats en is een project van de Onion Flats. Het gebouw ziet eruit als een energiecentrale en zo werkt het eigenlijk ook. Mogelijk zien we dergelijke flats in de toekomst ook terug in de Nederlandse steden.

Bedekt met zonnepanelen

Afgezien van de begane grond en een paar smalle openingen voor ramen is dit flatgebouw helemaal bedekt met zonnepanelen. Je ziet dus eigenlijk ook alleen maar deze panelen. Ze zijn ontworpen om genoeg elektriciteit te produceren om alle 28 appartement in de Front Flats hier van te voorzien. Ook is er nog genoeg stroom over om een hoeveelheid terug te leveren aan het netwerk. Dergelijke zonnepanelen werken dus heel goed en zijn natuurlijk hartstikke duurzaam, maar toch hebben ze ook een groot nadeel: het uiterlijk. De panelen zien er natuurlijk heel mooi uit, tenminste dat is de mening van de meeste mensen. Zelfs de zoon van de architect van deze flat heeft het al lelijk genoemd.

Net Zero 

Veel architecten, waaronder de architect van de Front Flats Tim McDonald, hebben ervoor gekozen om zogenoemde Net Zero gebouwen te produceren. Deze flats verbruiken helemaal geen fossiele brandstoffen. Natuurlijk zie je al veel zonnepanelen op daken, maar bij Net Zero gebouwen zie je nog veel meer. De Front Flats is hier natuurlijk een perfect voorbeeld van. Bij dit pand is de gevel gewikkeld in zonnepanelen omdat het dak alleen niet voldoende ruimte bood aan zonnepanelen om alle 28 appartementen te voorzien van groene energie. 

Licht genoeg

Door de donkere zonnepanelen mag je misschien denken dat de appartementen erg donker zijn, maar dit is niet het geval. Door de horizontale openingen komt alsnog genoeg daglicht binnen. Bovendien kunnen de bewoners gebruik maken van inbouwspots 230v, wat dus mogelijk wordt gemaakt door de vele zonnepanelen op het gebouw.