palais de nord
Gepubliceerd: 22-01-2020

Waar Verbunt decennialang zijn wijnen ‘in de kelders’ opsloeg, nadert de Tilburgse woonwijk Noorderstreek de voltooiïng.  Voorlopig sluitstuk: Palais du nord, eenheid van elf woondromen in collectief particulier opdrachtgeverschap.

Levensloopbestendige bungalow

,,Klaar om op de roze wolk te stappen”, glimlacht Mari van den Dries. Hij doelt op de woning die lange tijd in zijn hoofd zat maar die vanaf de zomer realiteit wordt: een levensloopbestendige bungalow op maat mét uitzicht rondom op eigen tuin. En die is precies op maat, want dat schoffelen en spitten moet op zijn leeftijd wel binnen de perken blijven. 

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Van den Dries is lid van de vereniging Noorderstreek, een tiental huishoudens dat samen het voorlopig laatste woonstraatje gaat vormen in die enclave bij Tilburg Noord. Op de voormalige locatie van Verbunt Wijnkopers maakt Van de Ven Bouw en Ontwikkeling sinds 2016 een wijk met straks zo'n 270 woningen.  Dit laatste stukje, tegen een bosje bij het Wilhelminakanaal, bestemde de gemeente voor collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). 

Leeftijden 40 tot 70 jaar

‘Het wonen van de toekomst’,  zo kenschetst Van den Dries dat concept. Als vreemden voor elkaar stapten de deelnemers vorig jaar in. Maar terwijl een architect werd gekozen, kavels werden verdeeld en werkgroepjes aan de slag gingen, groeide een band. Leeftijden lopen uiteen van 40 tot 70 jaar. ,,Iedereen kan echt zelf zijn droomwoning maken, maar er is al saamhorigheid. Wie weet waarmee we elkaar later kunnen helpen.” 

Binding met Tilburg Noord  

JWM Architecten leverden kwaliteit, dat is ook het oordeel van de Omgevingscommissie. Elf unieke woningen, maar door uniforme toepassing van baksteen in natuurlijke tinten, aluminium lamellen en kozijnen en mee-ontworpen bijgebouwen schept project-architect Lisa Verhoeven toch een overtuigend geheel. Grote huisnummers versterken de herkenbaarheid. De naam: Palais de Nord. ,,Ter compensatie van de negatieve klank die Noord nog heeft", verklaart Jeroen Wouters van JWM. 

Maar de hele wijk Noorderstreek mag gerust een aanwinst voor het stadsdeel worden genoemd: mix van huur en koop, blokken met platte daken, traditionele huizen met kap én oprit met eigen garage. ,,Vooral die laatste waren erg gewild", zegt projectleider Eric Spijkers. Bewoners zijn vooral mensen die al een binding hadden met Noord, weet hij. 

Allerlaatste staartje

In april gaat de voorlopig laatste fase van 31 woningen van start, na de zomer hoopt ook de cpo-vereniging de schop in de grond te kunnen steken. Van die elf woningen zijn er nog twee beschikbaar. ,,Met de gemeente hebben we nog discussie over patio's die ter elfder uren plots niet zouden mogen", zegt Van den Dries. Een allerlaatste staartje volgt mogelijk nog. Achter het ‘paleis van noord', is nog ruimte voor een tiental woningen, maar die liggen formeel nog binnen een milieucirkel van bedrijvigheid aan de overzijde van het kanaal. ..Maar de meeste bomen blijven overeind.”

Bron: Stephan Jongerius, BD

Foto: Van de Ven Bouw en Ontwikkeling