traplift
Gepubliceerd: 02-09-2022 Laatste update: 14-11-2023

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een traplift monteren moet áltijd door een specialist gebeuren. Dat heeft vooral te maken met de wettelijke veiligheidsvoorschriften waaraan een traplift moet voldoen voordat deze mag worden gebruikt.

Maar dat betekent niet dat jij als creatieve doe-het-zelver helemaal werkloos hoeft toe te kijken. Samen met de adviseur bepalen jullie namelijk in grote mate welke traplift er in huis komt en hoe deze eruit gaat zien. Waar moet je rekening mee houden als je een traplift aanschaft?

Ruimte in trapomgeving

Naast jullie persoonlijke wensen is de trapsituatie in belangrijke mate bepalend voor de keuzes die er zijn. Een traplift is een maatwerkproduct, niet twee trappen zijn immers exact hetzelfde. De hoeveelheid ruimte op de trap, in de hal en op de overloop is één van de belangrijkste variabelen. In principe kan de traplift worden geïnstalleerd aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde. Voordeel van de binnenzijde is dat de brede kant beloopbaar blijft, wat de veiligheid ten goede komt. Soms is, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek, alleen de buitenzijde een optie.

Vorm van de trap

De vorm van de trap speelt een belangrijke rol bij de keuze hoe en waar de traplift wordt geïnstalleerd. Er zijn modellen trapliften die alleen op een rechte trap kunnen worden gemonteerd. Ook voor een trap met bochten zijn trapliften op de markt. Een traplift rijdt over een rail naar boven en beneden. De dunste enkele rail ter wereld is slechts zes centimeter breed. Deze neemt dus weinig ruimte in. Een dubbele rail snoept meer ruimte af van de trap(omgeving) en valt meer op.

Nieuw of tweedehands?

Een traplift is een kwaliteitsproduct. Nieuw kost een exemplaar minimaal enkele duizenden euro’s. Sta je voor de keuze om een traplift aan te schaffen is het goed om daar rekening mee te houden. Een traplift heeft al snel een levensduur van minimaal twintig jaar. Veel exemplaren krijgen daarom een tweede leven en worden na een opknapbeurt herplaatst.

Vergoeding via Wmo

Wie vanwege gezondheidsproblemen een traplift nodig heeft, kan vaak een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet is er om mensen te ondersteunen die zelfstandig willen blijven wonen, maar dat zonder hulp niet meer kunnen. De gemeente waarin je woont bepaalt of je recht hebt op een vergoeding vanuit de Wmo. De maandelijkse eigen bijdrage voor wie een beroep doet op de Wmo bedraagt maximaal 19 euro. Wanneer je via de Wmo een traplift aanschaft zijn de keuzemogelijkheden beperkter.