Thumbnail
Gepubliceerd: 26-09-2008 Laatste update: 16-11-2018

De particuliere opdrachtgevers Hilda van der Tuin en Paul Harts uit Leeuwarden zijn in een stressvolle periode beland. De bouwvak is aangebroken waardoor geen enkel bedrijf bereikbaar is. Tegelijkertijd moet het stel wel beslissingen nemen over de kwaliteit van de afbouw van hun woning.

Bouwstress

Langzamerhand doet de bouwstress zich gelden. De bouw gaat verschrikkelijk snel voor ons. Halsoverkop moeten we beslissingen nemen die we wat uitgesteld hadden omdat we er nog niet aan toe waren. Of omdat we nog niet iets konden vinden wat voldoet aan onze hoge eisen.

Selectie bad

Het schitterende handgemaakte hardstenen bad dat we gezien hadden en waar ik helemaal verliefd op was, is volgens de constructeur te zwaar. Dus nu zoek ik avond aan avond op internet naar een vervangend antraciet of zwart bad. Helaas zijn witte baden nog steeds in overvloed te krijgen en gekleurde baden alleen in een kunststof variant.

Keuze trap

Op het laatste moment hebben we besloten de betonnen trap te vervangen voor een wat transparanter exemplaar. Beton was bij nader inzien toch te lomp voor ons 11 meter hoge glazen trappenhuis. Op internet had ik een paar schitterende glazen trappen gezien, met ledverlichting. “Ach, een paar glasplaten, die zullen toch niet zo heel duur zijn”, dacht ik. Tot ik de meerprijs van een glazen trap hoorde: zo’n 60.000 euro. Exit glazen trap.

Samenwerking leveranciers

Er beginnen ook wat barstjes te komen in de samenwerking tussen de verschillende leveranciers. Er ontstaat onduidelijkheid over welke partij de gaten voor de afvoer van gebruikte lucht moet maken, de installateur of de leverancier van het ventilatiesysteem. Uiteindelijk zitten we zelf op zaterdagavond berekeningen te maken over de afvoer van gebruikte en de aanvoer van frisse lucht.

Bouwvak

Onze Nederlandse leveranciers zijn tijdens de bouwvak allemaal volstrekt onbereikbaar. Onze Duitse bouwers bouwen gewoon door. Herr Santen komt zelfs tijdens zijn vakantie naar kantoor voor een (regulier) bouwoverleg met ons. De faillissementskeuken die we kochten via een veiling, blijkt een grote stressfactor. Veilingbedrijf Troostwijk meldde dat er een installatiehandleiding in een van de kastjes aanwezig zou zijn. Samen nemen we een vrije dag om alle dertig kastjes die zich in de opslag bevinden minutieus te doorzoeken. Zonder resultaat. De quooker en de kookplaat die we betaald hebben blijken niet aanwezig te zijn. We hebben wel uiteindelijk het unieke ‘kom.nummer’ ontdekt: Koje58NX501/L386G. Hoera, nu zou ik nog graag willen weten wat een kom.nummer is… Via internet achterhaal ik wie de curator in het faillissement van Henry’s Kitchens is. Ik stuur hem een mailtje om te vragen wie onze keuken geproduceerd heeft, wellicht heeft de producent ergens een handleiding. Een reactie blijft uit; die is vast en zeker ook met vakantie.

Bron: Cobouw 26 augustus 2008