Onze auto
Gepubliceerd: 24-03-2022

Het gezamenlijk ontwikkelen van een woningproject is erg leuk. Maar er komt natuurlijk ook heel erg veel bij kijken. Eén van de elementen die vroegtijdig aandacht vragen is het nadenken over mobiliteit: Hoeveel auto’s, fietsen en eventueel scooters moeten een plekje op de nieuwe locatie gaan krijgen? Neemt iedereen zijn eigen spulletjes mee? Of gaan we een aantal voorzieningen delen? En als we gaan delen, hoe zorgen we ervoor dat er geen onenigheid in de groep ontstaat en het goed is geregeld?

Het is belangrijk om deze vragen in het ontwerpproces al beantwoord te krijgen. Vooral auto’s nemen veel plaats in beslag. Als iedereen zijn of haar eigen auto wil kunnen parkeren, dan levert dat in de stad hoge kosten op als er bijvoorbeeld een parkeergarage aangelegd moet worden. Maar ook in meer rurale gebieden met iets meer ruimte is een deelauto best een goed idee. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen, spelen en andere voorzieningen. Want iedere deelauto vervangt wel 5-8 reguliere auto’s! Dat is voor iedereen beter.

Een goed plan om mobiliteit gezamenlijk in te richten kan direct bij de bouw van het project al veel geld besparen. Soms hanteert de gemeente bijvoorbeeld een parkeernorm van 1.8. Dat betekent dat er voor iedere woning 1.8 parkeerplaatsen aangelegd moet worden. Bij een CPO project van 20 woningen heb je het dan al over 36 parkeerplaatsen! En bij sommige projecten zijn de kosten van een parkeerplaats net zo hoog als die van een slaapkamer. De vraag ligt dan op tafel: Wil je een parkeerplaats voor een eigen auto of wil je een parkeerplaats voor een deelauto en een extra slaapkamer?  De meeste mensen hoeven daar niet zo lang over na te denken, behalve als je heel erg gehecht bent aan je eigen auto.

Kostenvoordelig

Ook in de exploitatie is een deelauto veel voordeliger. Volgens de website van de ANWB kost de gemiddelde middenklasser tussen de € 400 en de € 600 euro per maand. Ook als de auto veel stil staat maak je hoge kosten, omdat een groot deel van de kosten vaste kosten zijn. De meeste auto’s worden niet heel erg intensief gebruikt. De gemiddelde auto in Nederland staat 98% van de tijd stil. Een prima mogelijkheid om een auto te delen met elkaar.

De meeste mensen die hun eigen auto de deur uit doen en overstappen op een deelauto zijn zo’n € 200 - € 250 euro per maand goedkoper uit. Dit komt o.a. doordat autodelers veel efficiënter omgaan met hun mobiliteit en ook vaker gebruik maken van het openbaar vervoer of de fiets. Tot ongeveer 10.000 km per jaar is een deelauto veel goedkoper dan een eigen auto. Tussen de 10.000 en de 15.000 km per jaar zijn de kosten ongeveer vergelijkbaar. Vanaf 15.000 km per jaar is het voordeliger om je eigen auto te blijven rijden, mits de parkeerkosten een beetje schappelijk zijn.

Deelmobiliteit inrichten

OnzeAuto helpt initiatiefnemers van CPO-projecten om deelmobiliteit in te richten. Dat kan grofweg op 2 manieren. Bij de eerste optie richten de (toekomstige) bewoners gezamenlijk een mobiliteits-coöperatie op. De coöperatie heeft leden en de leden kiezen uit hun midden een bestuur. Onderling worden afspraken met elkaar gemaakt. Bijvoorbeeld over welke auto’s er moeten komen en hoe de kosten onderling verdeeld worden. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij de lokale coöperatie. OnzeAuto helpt de lokale coöperatie bij de opstart en uitvoering.

Bij de tweede optie exploiteert OnzeAuto de auto’s voor de (toekomstige) bewoners. Bij deze optie ligt de verantwoordelijkheid bij OnzeAuto en worden de bewoners helemaal ontzorgd. OnzeAuto gaat graag het gesprek aan om samen te bepalen welke optie het beste aansluit bij de wensen van de deelnemers van het CPO-project.

Eigen auto’s delen

Het goed inrichten van een initiatief is belangrijk om problemen in de gemeenschap voor te zijn. Zo komen we CPO initiatieven tegen die eigen auto’s met elkaar delen. Een aantrekkelijk idee, maar verzekeringstechnisch gezien kan dit risico’s met zich meebrengen. Als de verzekering een eventuele schade op basis van de polisvoorwaarden niet uitkeert dan draait één van de bewoners voor de schade op en kan dat dan ten koste gaan van de onderlinge verstandhouding. Via OnzeAuto is alles voor jullie geregeld.

Denken jullie na over het delen van mobiliteit in jullie woningproject of willen jullie meer informatie? Neem contact op met Bram Veldhuis van OnzeAuto (06-53238123) of per mail (bramveldhuis@onzeauto.com). Of neem een kijkje op de website van OnzeAuto en laat een bericht achter.